søndag 26. mars 2017

Tutorial papirleire + inspirasjonsbidrag #vinger

Hei!

Det er fremdeles litt tid på å være med på Papirlosjen sin utfordring #vinger, som går ut mars. 


I dag har jeg laga et innlegg som både er en tutorial i litt teknikker innen papirleire, for så å vise et inspirasjonsbidrag, der jeg har brukt mye papirleire på.

Først tutorial. 


Papirleire er perfekt for brukt til scrapbooking, da det er mye lettere enn mange andre typer leire, en kan lett forme, eller ha i former, en kan både rulle, kjevle og skjære i den. Og det viktigste for meg, den lufttørker ganske raskt, så det er forholdsvis enkelt i bruk. 
En kan kjøpe papirleire på ulike steder, blant annet Clas Ohlson, Prima og Panduro (som jeg har brukt her)


Noe en kan tenke litt på, er at den ikke er alt for myk, for da kan man få problemer når man tar dem ut av formen. Men kan lett løse det ved å la den tørke litt før bruk.

Jeg har valgt å vise hvordan jeg lager ut fra silikonformer (egentlig til bruk for fondant/sjokolade eller lignende).

Det jeg har erfart, er at det kan være greit å jobbe litt med leira for å få den skikkelig ned i forma, gjerne trykke den litt ned, slik at en er sikker på at en får frem alle detaljer. En annen ting jeg syns kan være greit, er å ikke la det være igjen så mye ekstra leire på utsiden, altså jobbe med å få en fin overflate til baksiden, og at det ikke stikker så mye ut, for da sparer en seg en del arbeid i ettertid, der en slipper å pusse bort det som blir igjen. Så slik ser det ut når jeg har lagt de i formene:


Om det er myk leire, så vil en slite med å få den ut før den har tørka, så da kan det være greit å la den tørke over natta. Jeg avslutter de fleste scrappekvelder på rommet mitt med å ha i ei ny lading papirleire i formene, slik at de er klar når jeg måtte ønske det. Det som er så kjekt med papirleire, er at den tar så godt til seg farge, så jeg vil også vise noen teknikker en kan bruke. Har valgt å nummerere dem, slik at det er enklere å¨følge med på teknikkene. (Som med mye, så kommer ikke fargene og teknikkene like godt frem som dem faktisk er)


*

1: Stempelsverte. Har brukt fargene rosa og lilla, samt pynta med litt stickles - diamond*

2: Akrylmaling. Har brukt to ulike farger akrylmaling. først en mørk rosa, for så å gå over med hvit. Syns det gir en fin effekt, og en kan gjerne gå over med flere tynne strøk hvit, alt ettersom hvor lyst du vil ha det. 

*
3: Silks acryl glaze i fargene pink azalea og pink grapefruit. Denne fargen kom dårlig frem, men ble et veldig fint spill med malingen som glitrer en del. Starta først med den mørkeste fargen som jeg la på hele blomsten, for så å påføre den lysere rosa som en highligt.
*

4: Maling og inka gold - copper. Dette syns jeg gir en utrolig kul effekt med å først male med en sort farge, så å gå over med inka gold som highligt. Dette kan en selvfølgelig bruke andre farger på, men prinsippet er supert syns jeg, den popper skikkelig frem.
*

5 og 6: Ble først spraya med Prima color bloom - deep teal og mica powder - gold. Så fikk nr 5 et lag viva decor maya gold - night blue.
Nr 6 fikk et lite dryss med sølvglitter etterpå. 

*

7: Prima rust effect paste. Jeg har blitt forelska i disse pastaene! De er utrolig lekre, effektfulle og har tekstur i seg. Så disse tre har utrolig mange bruksområder, og det kan selvfølgelig også brukes til papirleire. Starter med den mørkeste, og fordeler fargen på hele blomsten. Mellomfargen dekker så nesten alt, og den gule, lyseste blir highligter. 
*

8: Siste teknikken jeg vil vise er embossing. Jeg brukte en embossing "dabber" for å dekke hele flaten med lim. så dryssa jeg på embossing pulver, og varma det opp. Ble utrolig lekkert! Dessverre for min del, så la jeg et annet embossing pulver over, for å få litt spill i det, og det funka dessverre ikke så bra, det passa rett og slett ikke med det første pulveret,  men jeg valgte å ta det med for å vise teknikken. 
*

Det finnes så uendelig mange muligheter med papirleire! Selvfølgelig kan du velge å bare ha den slik den er rett fra forma, eller en kan lage for eksempel et mixed media lerret som jeg skal vise dere her. 

Jeg har hatt et sett med tre-vinger liggende lenge, og bare venta på rett anledning. Så når Papirlosjen sin utfordring i mars ble #vinger, så visste jeg at jeg måtte lage noe av dem. 

Har valgt å bruke massevis av papirleire på dette, og vise at en også kan bruke det i lag på lag. 


Disse delene i papirleire valgte jeg å bruke. 

Om en skal lage en liten bruksanvisning på dette, så blir det vel omtrent slik: 
 • Hvit lerretsplate i 15x15" 
 • modeleringspasta med stensil: Prima - poppies and peonies stencil 12x12 - perforated
 • male med svart acryl
 • blondebånd og hjerte blonde limes på, og det males svart sammen med tre-vinger og alle deler i papirleire
 • alt limes på, og går over med svart der det trengs. 
 • tynt lag med hvit gesso for highligt
 • sprayer enkelte deler av bilde med mica powder, blanda med vann (blue)
 • går over med Viva decor Maya gold - night blue på skygger og en del av lerretet
 • Inka gold - copper på greinene og blomsten i midten
 • Inka gold - silver på highlights og detaljer
 • tynt lag med Silks - fern på blader, og silks - pink grapefruit på blomster
 • avslutter med en blanding av knust glass i sløv og mørk blå og Finnabair glass beads - crystal på vinger og enkelte detaljer. 
Da vil jeg bare gratulere deg om du har hatt tålmodighet til å komme helt ned hit (ler)
Jeg er en nybegynner både på mixed media og papirleire, men det er noe jeg virkelig har blitt glad i på kort tid. Så jeg håper dere kaster dere ut i det, og prøver. Fint blir det UANSETT!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar